Wysokobłonnikowy chleb bez mąki i zakwasu, czyli chleb zmieniający życie.


Chleb - dla jednych nieodłączny element codziennej diety, dla drugich największy wróg podczas odchudzania. A co jeśli jest chleb, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia i dodatkowo można go w bardzo łatwy sposób upiec samemu? Takim jest właśnie tytułowy Chleb, który zmienia życie. Jakiś czas temu natknęłam się na niego w Sieci na blogu My New Roots, potem spotkałam go ponownie na Jadłonomii i po przeczytaniu bardzo pozytywnych opinii i zaintrygowana jakże prostym wykonaniem, sama postanowiłam go upiec.

Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki migdałów lub innych orzechów
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 1,5 szklanki letniej wody + 3 łyżki

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. W szklance mieszamy wodę, miód oraz masło klarowane, przelewamy do suchych składników, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wchłonięcia na 1-2h.

2. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni. Formę keksową smarujemy cienko masłem bądź olejem kokosowym i przekładamy do niej naszą masę na chlebek. Pieczemy przez 20 min, potem delikatnie wyjmujemy z keksówki, umieszczamy na blaszce i pieczemy dalej przez 30-40 min. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dawać głuchy odgłos. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia (najlepiej na całą noc).

3. Chlebek kroimy dopiero, gdy będzie całkowicie wystudzony w celu uniknięcia kruszenia się.

Jak widzicie przepis jest bardzo prosty a efekt oszałamiająco smaczny :-)
Nie potrzebujemy zakwasu, drożdży, mąki, jedynie różnego rodzaju nasiona, dzięki którym nasz chlebek posiada bardzo dużo błonnika a już dwie cienkie kromeczki potrafią porządnie nasycić. Chlebek posiada także o wiele więcej białka i dużo mniej węglowodanów niż każdy inny chleb, do tego zyskujemy miękki, wilgotny o orzechowym smaku bochenek i już wiemy, że nawet jeśli nie zmieni on naszego życia, to podejście do chleba na pewno :-)



35 komentarze:

  1. Zdrowszy, owszem, ale za to ma mnóstwo kalorii! Jadłam taki, jest pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, kromka tego chleba ma ok. 152 kcal, a kromka chleba pszennego ok. 64 kcal. Z tym, że rozkład wartości odżywczych w kromce tego chleba wynosi B 5g / T 11g / W 7g, gdzie tłuszcze są same zdrowe z nasion, a w kromce zwykłego chleba rozkład to B 2g / T 0,2g / W 13,4g, czyli dwa razy więcej węgli, których to właśnie nie powinno się w nadmiarze jadać :) Wiadomo, kalorie też są ważne, ale mając zjeść dwie kromki zwykłego chleba albo dwie kromki tego, zdecydowanie wybiorę ten drugi ze względu na wartości odżywcze :)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo dobrze, na pewno również dobrze smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za miłe słowa ;)
    Twój blog jest świetny! ;)
    zdjęcia piękne !
    a ten przepis rewelacyjny!! ;) na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek wygląda znakomicie. Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię go i mam gdzieś ile ma kalorii- jeśli to są zdrowe kalorie to mogę zajadać do woli! Bez mąki, drożdży, zakwasu :O chleb idealny!! Wow jestem pod wrażeniem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otóż to! Mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
    2. tak jestem z Agnes w tym stwierdzeniu :)

      Usuń
    3. Czy zamiast zmielonego siemienia lnianego mogę dodać zmielone migdały? :-)

      Usuń
    4. Niestety zmielonego siemienia raczej nie da się zastąpić, ponieważ jest tutaj niezbędne do scalenia całego chleba.

      Usuń
  6. Wygląda niesamowicie i pewnie tak samo smakuje!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kalorie, kaloriami, ale przecież chodzi o wartości odżywcze a ten jest niesamowitą bombą! Chleb idealny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow chlebek wygląda niesamowicie! Widać w nim same pyszności :) Dodaje do obserwowanych, żeby nie zgubić bloga i tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie. Uwielbiam takie ciężkie, mokre pieczywo naładowane ziarnami

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja mam zawsze piecze chleb, więc muszę podsunąć jej ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale masz fajnie, nie ma to jak domowy chleb - wiesz co jesz

      Usuń
  11. O bardzo ciekawy przepis! Myślę, że pod koniec tygodnia spróbuję upiec, dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię takie chlebki, ale pewnie po zjedzeniu jednej kromki nie mogłabym się ruszać :P

    kusisz bardzo, chyba wypróbuję jutro ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny przepis:) z pewnością skorzystam:)
    w sumie piekę podobne ciasteczka:) tym sposobem mam już gotowe porcje do śniadania:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale to musi być dobre wow! Gratuluję inwencji!
    Ps: świetny wygląd bloga!

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Super, koniecznie daj znać jak smakował! :)

      Usuń
    2. Pyszny, naprawdę polecam ;) cudownie smakuje sam z goraca herbata :)

      Usuń
    3. W takim razie bardzo się cieszę, że wyszedł i smakuje :)

      Usuń
  16. Uwielbiam kanapki na takim chlebie! Im więcej ziaren tym lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłabym go już teraz, ale nie mam jak zmielić siemienia lnianego... Ale jak tylko pożyczę młynek od babci, to biorę się do roboty! Aż zgłodniałam na ten widok :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Kurcze, przepis intryguje. Ostatnio zafundowałam sobie kilogram siemienia, więc nie pozostaje mi nic innego tylko łapać się za piekarnik i wypiekać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Niedawno odkryłam ten chleb. Teraz zabieram się za upieczenie go :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek super :) Mam tylko pytanie - co zrobić aby się nie kruszył? Wszystko robię zgodnie z przepisem, po upieczeniu chleb zostawiam na noc aby ostygł, niestety i tak się kruszy :( Czego dodać więcej? Czego mniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej to może być wina niezbyt ostrego noża lub niecałkowitego wystudzenia chleba ( najlepiej odłożyć go na całą noc).

      Usuń
  21. Witam! Chlebek super, ale ile ma kcal w 100g? Stwierdzenie "1 kromka" nie do końca do mnie przemawia. Dziękuję z góry za odp

    OdpowiedzUsuń
  22. Chleb jest przepyszny !! Jem go bez niczego i jest smaczniejszy niż zwykły z jakim kolwiek dodatkiem

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak długo można przechowywać chlebek?

    OdpowiedzUsuń