Cukiniowe placuszki z tuńczykiem.


Lato w pełni nie tylko na dworze, ale i w kuchni. To właśnie teraz jest czas, kiedy możemy korzystać z dobrodziejstw natury jedząc świeże warzywa i owoce, na które sezon za nie długo niestety dobiegnie końca. Jednym z nich jest cukinia, dlatego dzisiaj dzielę się z Wami bardzo często wykorzystywanym przeze mnie ostatnio przepisem na Cukiniowe placuszki z tuńczykiem.

Składniki :
- średniej wielkości cukinia
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżki lnu mielonego
- 2 łyżki mąki (u mnie żytnia typ 720)
- świeży koperek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka

  1. Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię przekładami na sito, dosalamy i ostawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy cukinię w celu pozbycia się nadmiaru wody i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy odsączonego tuńczyka, jajko, drobno posiekaną cebulę, czosnek, mąkę i len mielony. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz słodką papryką (można użyć swoich ulubionych przypraw dla wzmocnienia smaku, ja użyłam też świeżego kopru), dokładnie mieszamy.
  3. Masę na placuszki nakładamy łyżką na mocno rozgrzaną patelnię formując okrągłe kotlety i smażymy bez dodatku tłuszczu do momentu zarumienienia się.

Placki można podawać z ulubionym sosem, ryżem bądź tak jak ja lubię najbardziej, jako osobne danie z dodatkiem sezonowych warzyw np. fasolką szparagową.

Wartości odżywcze:
porcja ok. 10 placków - 409 kcal
Białko - 32g
Tłuszcze - 14g
Węglowodany - 32g




15 komentarze:

  1. Za zrobienie cukiniowych placuszków biorę się od wieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób, rób, bo sezon za niedługo się skończy!

      Usuń
  2. O rany, wyglądają genialnie! ;) Zapisuję przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko ok, ale co można dać zamiast tuńczyka? Nie przepadam za rybami niestety :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc tuńczyka w placuszkach za bardzo nie czuć, ale jeśli faktycznie nie przepadasz za rybami, to wydaje mi się, że gdybyś dała zamiast niego serek wiejski dokładnie odsączony z zalewy, to też powinny wyjść, bo i takie przepisy widziałam :)

      Usuń
  4. skorzystam, bo lubię takie przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam placuszki z cukinii:)

    OdpowiedzUsuń
  6. OMG... już wiem jaki jest mój nowy ulubiony blog ze zdrowym jedzeniem a nie traceniem przyjemności :) Świeeetny! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak mi miło! W takim razie zapraszam częściej i mam nadzieję, że się będzie dalej podobało :) Poza tym o to właśnie mi chodzi, żeby było zdrowo, ale i smacznie! :)

      Usuń
  7. uwielbiam cukinie w kazdej postaci, nie jadlam jeszcze w takiej formie, warte przerobienia :))

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pycha ! kurcze muszę się w końcu skusić na tą cukinię :)

    na pewno dam znać jak z butami kiedy je kupię i wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. twoje placuszki wyglądają rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń