Lato w pełni
nie tylko na dworze, ale i w kuchni. To właśnie teraz jest czas, kiedy możemy
korzystać z dobrodziejstw natury jedząc świeże warzywa i owoce, na które sezon
za nie długo niestety dobiegnie końca. Jednym z nich jest cukinia, dlatego
dzisiaj dzielę się z Wami bardzo często wykorzystywanym przeze mnie ostatnio
przepisem na Cukiniowe placuszki z tuńczykiem.
Składniki :
- średniej
wielkości cukinia
- puszka
tuńczyka w sosie własnym
- średnia
cebula
- 2 ząbki
czosnku
- jajko
- 2 łyżki lnu
mielonego
- 2 łyżki mąki
(u mnie żytnia typ 720)
- świeży
koperek
- przyprawy:
sól, pieprz, papryka słodka
- Cukinię
myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię
przekładami na sito, dosalamy i ostawiamy na kilka minut. Po tym czasie
odsączamy cukinię w celu pozbycia się nadmiaru wody i przekładamy do miski.
- Dodajemy odsączonego tuńczyka, jajko, drobno posiekaną cebulę, czosnek, mąkę i len mielony. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz słodką papryką (można użyć swoich ulubionych przypraw dla wzmocnienia smaku, ja użyłam też świeżego kopru), dokładnie mieszamy.
- Masę na placuszki nakładamy łyżką na mocno rozgrzaną patelnię formując okrągłe kotlety i smażymy bez dodatku tłuszczu do momentu zarumienienia się.
Placki można podawać z ulubionym sosem, ryżem bądź tak jak ja lubię najbardziej, jako osobne danie z dodatkiem sezonowych warzyw np. fasolką szparagową.
Wartości odżywcze:
porcja ok. 10 placków - 409 kcal
Białko - 32g
Tłuszcze - 14g
Węglowodany - 32g
Za zrobienie cukiniowych placuszków biorę się od wieków :)
OdpowiedzUsuńRób, rób, bo sezon za niedługo się skończy!
Usuńzjadłabym! ;)
OdpowiedzUsuńO rany, wyglądają genialnie! ;) Zapisuję przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWszystko ok, ale co można dać zamiast tuńczyka? Nie przepadam za rybami niestety :(
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc tuńczyka w placuszkach za bardzo nie czuć, ale jeśli faktycznie nie przepadasz za rybami, to wydaje mi się, że gdybyś dała zamiast niego serek wiejski dokładnie odsączony z zalewy, to też powinny wyjść, bo i takie przepisy widziałam :)
Usuńskorzystam, bo lubię takie przepisy:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placuszki z cukinii:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie ! :)
OdpowiedzUsuńOMG... już wiem jaki jest mój nowy ulubiony blog ze zdrowym jedzeniem a nie traceniem przyjemności :) Świeeetny! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO jak mi miło! W takim razie zapraszam częściej i mam nadzieję, że się będzie dalej podobało :) Poza tym o to właśnie mi chodzi, żeby było zdrowo, ale i smacznie! :)
Usuńuwielbiam cukinie w kazdej postaci, nie jadlam jeszcze w takiej formie, warte przerobienia :))
OdpowiedzUsuńale pycha ! kurcze muszę się w końcu skusić na tą cukinię :)
OdpowiedzUsuńna pewno dam znać jak z butami kiedy je kupię i wypróbuję
wyglądają pysznie:) uwielbiam cukinie:)
OdpowiedzUsuńtwoje placuszki wyglądają rewelacyjne:)
OdpowiedzUsuń