Dzisiaj bardziej jesienna wersja puddingu z malinami, który
zamieszczałam w sierpniu. Bardzo wczesne wstawanie ostatnimi dniami zmusiło
mnie do przygotowywania śniadań dzień wcześniej i pewnego wieczoru wyczarowałam
ten oto pudding. Karob jest nowym odkryciem w mojej kuchni i muszę przyznać, że
im częściej go jem, tym bardziej mi smakuje. Poza tym w końcu mogę jeść coś
(prawie) czekoladowego nie musząc jednocześnie martwić się o moje uczulenie na
kakao! Mimo, że jest to śniadanie lodówkowe, karob w połączeniu z bananem i
śliwkami tworzą pyszne i dostarczające dużo energii śniadanie idealne na jesień.
KAROBOWO-BANANOWY PUDDING Z KASZY MANNY
-200ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki karobu
- 2 śliwki
Do garnuszka przelewamy mleko, dodajemy miód i karob, wstawiamy. W międzyczasie rozgniatamy banana. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy kaszę mannę oraz banana i gotujemy do zgęstnienia. Miseczkę przemywamy zimną wodą zostawiając odrobinę na dnie. Przelewamy do niej połowę kaszy, układamy w środku pokrojone śliwki, przykrywamy pozostałą częścią kaszy, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano umieszczamy miskę na talerzu (dnem do góry) i lekko postrząsamy w celu oderwania się puddingu.
SOS ŚLIWKOWY:
- kilka śliwek- woda
Śliwki kroimy w drobne części, umieszczamy na patelni z odrobiną wody i gotujemy do czasu rozpadnięcia i wyparowania wody.

Co to jest ten karob, bo w sumie nie wiem :P ale pudding bardzo ładnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńKarob to zdrowszy odpowiednik czekolady, idealny dla osób uczulonych na kakao i o wiele bardziej wartościowy niż czekolada. Smak ma trochę inny, ale jeśli ktoś nie może jeść kakaa, to na pewno zaspokoi czekoladową potrzebę :D
UsuńTaki czysto węglowodanowy deser:) Ciekawe, ciekawe.
OdpowiedzUsuńTaka dawka węgli na śniadanie idealna :)
UsuńKarobu jeszcze nie jadłam, ale jestem mega ciekawa! Fajny pomysł na pudding :)
OdpowiedzUsuńWspaniały :) A bloga dodaje do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuńA zamiast karobu mogę dodać KAKAO właśnie? Jeśli tak, to w jakich ilościach?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :) Można dodać w takich samych ilościach - 2 łyżeczki, chociaż zależy jak bardzo kakaowy chce się mieć ten pudding :)
Usuńcudne! muszę kupić wreszcie karob, ciągle zwlekam i zwlekam
OdpowiedzUsuńTeż długo zwlekałam, a odkąd go kupiłam cały czas go gdzieś dodaję :)
UsuńAle apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń