Karobowo-bananowy pudding z kaszy manny z sosem śliwkowym.





Dzisiaj bardziej jesienna wersja puddingu z malinami, który zamieszczałam w sierpniu. Bardzo wczesne wstawanie ostatnimi dniami zmusiło mnie do przygotowywania śniadań dzień wcześniej i pewnego wieczoru wyczarowałam ten oto pudding. Karob jest nowym odkryciem w mojej kuchni i muszę przyznać, że im częściej go jem, tym bardziej mi smakuje. Poza tym w końcu mogę jeść coś (prawie) czekoladowego nie musząc jednocześnie martwić się o moje uczulenie na kakao! Mimo, że jest to śniadanie lodówkowe, karob w połączeniu z bananem i śliwkami tworzą pyszne i dostarczające dużo energii śniadanie idealne na jesień.
 
KAROBOWO-BANANOWY PUDDING Z KASZY MANNY

-200ml mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki karobu
- 2 śliwki

Do garnuszka przelewamy mleko, dodajemy miód i karob, wstawiamy.  W międzyczasie rozgniatamy banana. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy kaszę mannę oraz banana i gotujemy do zgęstnienia. Miseczkę przemywamy zimną wodą zostawiając odrobinę na dnie. Przelewamy do niej połowę kaszy, układamy w środku pokrojone śliwki, przykrywamy pozostałą częścią kaszy, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Rano umieszczamy miskę na talerzu (dnem do góry) i lekko postrząsamy w celu oderwania się puddingu.

SOS ŚLIWKOWY:
- kilka śliwek
- woda

Śliwki kroimy w drobne części, umieszczamy na patelni z odrobiną wody i gotujemy do czasu rozpadnięcia i wyparowania wody.




11 komentarze:

  1. Co to jest ten karob, bo w sumie nie wiem :P ale pudding bardzo ładnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karob to zdrowszy odpowiednik czekolady, idealny dla osób uczulonych na kakao i o wiele bardziej wartościowy niż czekolada. Smak ma trochę inny, ale jeśli ktoś nie może jeść kakaa, to na pewno zaspokoi czekoladową potrzebę :D

      Usuń
  2. Taki czysto węglowodanowy deser:) Ciekawe, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka dawka węgli na śniadanie idealna :)

      Usuń
  3. Karobu jeszcze nie jadłam, ale jestem mega ciekawa! Fajny pomysł na pudding :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały :) A bloga dodaje do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A zamiast karobu mogę dodać KAKAO właśnie? Jeśli tak, to w jakich ilościach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak :) Można dodać w takich samych ilościach - 2 łyżeczki, chociaż zależy jak bardzo kakaowy chce się mieć ten pudding :)

      Usuń
  6. cudne! muszę kupić wreszcie karob, ciągle zwlekam i zwlekam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też długo zwlekałam, a odkąd go kupiłam cały czas go gdzieś dodaję :)

      Usuń